#navbar { height: 0px; visibility: hidden; display: none;}

Saturday 6 January 2018

Διαβάσαμε : Τα αληθινά δώρα του Άι-Βασίλη

Μια διαφορετική ιστορία για τον Αγιο Βασίλη και τα δώρα του διαβάσαμε πριν από λίγες μέρες. Αναφέρομαι στο βιβλίο της Στέλλας Μιχαηλιδου από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος με τίτλο "Τα  αληθινά δώρα του Άι Βασίλη" 



H ιστορία εκτυλίσσετε κάπως έτσι. Στην μακρινή χώρα του Αγιου Βασίλη είναι παραμονές Χριστουγέννων και ο Άγιος αρχίζει να ετοιμάζεται για το μεγάλο του ταξίδι, να μεταφέρει τα δώρα στα παιδιά της γης. Όμως τα πράγματα δεν είναι έτσι ακριβώς. Τα ξωτικά, οι μικροί φίλοι του Αγιου είναι πολυ εκνευρισμένοι. Χάθηκε η ησυχία, η τάξη και την θέση τους έχουν δώσει η ανησυχία, οι φωνές και η φασαρία. Τι να συμβαίνει άραγε; Μα, χάθηκε ο Άγιος Βασίλης. Ο! Συμφορά! Όλοι είναι έτοιμοι για το ταξίδι, μα ο Άγιος λείπει πολλές ώρες. Τα παιχνίδια είναι αναστατωμένα, μα και οι τάρανδοι το ίδιο. 
Τα ξωτικά προσπαθούν να βρουν την λύση. Κάποιοι λένε οτι ο Άγιος ήταν πολύ στεναχωρημενος τις τελευταίες μέρες. Τα παιδιά δείχνουν να έχουν ξεχάσει τον Αγιο μιας και όταν μεγαλώσουν σταματούν τα δείχνουν αγάπη και κάνουν άσχημα πράγματα, όπως πολέμους και κλεψιές. Τα παιχνίδια αναλαμβάνουν τώρα δράση μήπως και βρουν τον Αγιο. Όμως τελικά ούτε και αυτά θα κάνουν κάτι. Έτσι στην παρέα των παιχνιδιών προστιθονται και οι Ώρες για να βρουν τον Αγιο.  
Όμως ο Άγιος είναι κρυμμένος σε ένα μέρος και σκέφτεται όλα αυτά τα άσχημα πράγματα που συμβαίνουν. Τα ζώα προσπαθούν να τον βοηθήσουν και του προτείνουν για λύση, να ζητήσει την βοήθεια των μικρών παιδιών. Θα τα καταφέρει άραγε να μοιράσει τα δώρα του; Ποια θα είναι τα δώρα που θα μοιράσει ; 
To βιβλίο "Τα αληθινά δώρα του Αι Βασιλη" απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 5 χρονών και την εικονογραφηση έχει κάνει η βραβευμένη Μυρτώ Δεληβοριά. 



Διαβάζοντας αυτή την όμορφη ιστορία, οι γονείς μπορούν να μιλήσουν στα παιδιά για τα πραγματικά δώρα που φέρνει ο Αγιος Βασίλης  και δεν είναι άλλα πέρα από  την αγάπη, την στοργή, την αλληλεγγύη. Μπορούν να παρουσιάσουν το πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων. Το κείμενο μπορεί να είναι γραμμένο με απλό και ίσως παιχνιδιαρικο λόγο που πολλές φορές γίνετε και αστείος όμως κάπως έτσι κεντρίζει το ενδιαφέρον των παιδιών και γίνετε εύκολα αντιληπτό το μήνυμα που θέλει να περάσει η συγγραφέας. Τελικά είναι πολύ σημαντικό να περνάμε ακόμη και από τις πολύ μικρές ηλικίες το μήνυμα οτι αυτά που έχουν πραγματική αξία δεν είναι τα υλικά αγαθά. 
Το παραμύθι "Τα αληθινά δώρα του Άι- Βασίλη " μπορείτε να το προμηθευτειτε από το βιβλιοπωλείο που ψωνίζετε ή απευθείας αγοράζοντας το από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος 

No comments: