#navbar { height: 0px; visibility: hidden; display: none;}

Saturday 23 December 2017

Διαβάσαμε: Χριστουγεννιάτικες Αναμνήσεις

Το βιβλίο που θέλω να σας παρουσιάσω σε αυτή την ανάρτηση είναι πολύ ιδιαίτερο για εμένα. Αρχικά θα ήθελα να σας αναφέρω οτι το έλαβα σαν δώρο πριν από λίγες μέρες, από την ίδια την συγγραφέα και αυτό είναι μεγάλη τιμή για εμένα. Όταν όμως έμαθα, οτι η συγγραφέας είναι και συγχωριανή μου, Αγριώτισσα, τότε η χαρά μου ήταν ακόμη μεγαλύτερη καθώς θα μπορούσα  να επικοινωνήσω μαζί της και να μάθω πολυ περισσότερα πράγματα για το βιβλίο. 
Το βιβλίο "Χριστουγεννιατικες αναμνησεις" είναι ένα θεατρικό παραμύθι και εξελίσσεται τις ημέρες των εορτών. Πέντε παιδάκια επισκεπτονται τον παππού τους και την γιαγιά τους στο χωριό για να περάσουν τις γιορτές. Είναι ήδη Παραμονή Πρωτοχρονιάς και τα αδερφακια κάθονται γύρω από το τζάκι παρέα με την γιαγιά τους. Η γιαγιά θέλοντας να κρατήσει τα εγγόνια της ξύπνια, τους διηγείται μια ιστορία από τα παλιά χρόνια. Μια ιστορία όμως που δεν είναι και τόσο γνωστή και αφορά την ζωή κάποιου σπουδαίου ανθρώπου που το έργο του και γενικότερα η ζωή του θα πρέπει να είναι παράδειγμα για όλους μας.   Τα παιδιά φυσικά αναφέρονται στον γνωστό Αγιο Βασίλειο που φέρνει τα δώρα πάνω σε ένα έλκηθρο που το σέρνουν τάρανδοι. Από την άλλη, η γιαγιά, τους εξηγεί οτι δεν θα αναφερθεί σε αυτόν τον Αγιο Βασίλη αλλά στον δικό μας Αγιο Βασίλειο που το έργο του ήταν λαμπρό. Έτσι αρχίζει να εξιστορεί την ζωή του Μεγάλου Βασιλείου. Τα παιδιά δείχνουν αρκετά προβληματισμενα από αυτά που ακούν όμως θέλουν να ακούσουν πολυ περισσότερα. Έτσι την σκυτάλη αναλαμβάνει ο παππούς. Ο παππούς τους διηγείται μια ακόμη ιστορία που συνεβει στο χωριό που ζουν εκείνοι. Αφορά την Κατερίνα, ένα κορίτσι που έζησε στο χωριό και ήθελε να γίνει θεολόγος. Τα παιδιά δείχνουν να έχουν συγκινηθεί πολυ από αυτή την ιστορία. Αρκετά ερωτήματα και απορίες όμως τους έχουν δημιουργηθεί. Η γιαγιά επιμένει οτι όλες οι απορίες τους θα τους λυθούν αύριο γιατί τώρα είναι αργά και χρειάζεται να κοιμηθούν για να ξεκουραστούν. Ποιες είναι αυτές οι απορίες;


Το βιβλίο έχει κάνει την εικονογραφιση η αξιόλογη εικαστικός και αγιογράφος Μαρία Τριανταφυλλου. Το νόημα αυτού του βιβλίου, σύμφωνα με τα λεγόμενα της συγγραφέως, είναι να μάθουν τα παιδιά για την ύπαρξη του πραγματικού Αγιου Βασιλείου και την ζωή του και το έργο. Από την άλλη όμως, κάνει αναφορά και στον γνωστό Αγιο Βασίλη  με την γενειάδα και τα κατακοκκινα ρούχα και δεν θέλει να χαλάσει το όνειρο των παιδιών. Έτσι αφήνει στο παιδί να "διατηρήσει" την μαγεία του Αγιου Βασιλη.
Φυσικά δεν μπορώ να μην σας αναφέρω οτι και τα δικά μου παιδιά όταν διαβάσαμε το παραμύθι, έδειξαν να είναι προβληματισμενα. Όμως αυτό που θέλησα εγώ να τους τονίσω είναι η αξία της προσφοράς και της αγάπης. Έτσι μιλήσαμε περισσότερο για την αγάπη που χρειάζεται να έχουμε σαν άνθρωποι.  
Από την άλλη, αναφερθήκαμε στις αναμνήσεις που δημιουργουνται από κάποιες πράξεις μέσα στο μυαλό μας και πόσο έντονα και γλυκά μπορούν αν μας συντροφεύουν όταν είναι όμορφες όπως αυτές που αναφέρει το βιβλίο, δηλαδή την συντροφιά των παππούδων. 
Το βιβλίο της Δέσποινας Καραντζογλου Καλαντζη, είναι τόσο όμορφα γραμμένο και σίγουρα δημιουργεί όμορφες εικόνες καθώς το διαβάζει κάποιος. Επίσης, μιας και πρόκειται για θεατρικό έργο, οι πληροφορίες που αναφέρονται καθ'ολη την διάρκεια του παραμυθιού είναι τόσο κατατοπιστικες, που μπορείτε εύκολα να το χρησιμοποιήσετε για τις θεατρικές σας παραστάσεις. 
Το βιβλίο "Χριστουγεννιατικες αναμνησεις" μπορείτε να το αγοράσετε απευθείας από τις εκδόσεις Οσελότος  ή να το παραγγείλετε από το βιβλιοπωλείο που ψωνίζετε.

Και μην ξεχνάτε
Ακολουθήστε το beauty harmony blog 
στο facebook κάνοντας like στο  Beauty harmony blog 
και στο instagram beauty_harmony_blog


No comments: