#navbar { height: 0px; visibility: hidden; display: none;}

Thursday 6 July 2017

Διάβασα: " Γονείς, παιδί και Διαδίκτυο" από τις εκδόσεις Ψυχογιος - Διαγωνισμός-ΕΛΗΞΕ

Αναμφισβητητα το διαδίκτυο είναι από τις μεγαλύτερες εφευρέσεις του ανθρώπου. Η δημιουργία του διαδικτύου έφερε επανάσταση στον κόσμο της πληροφόρησης και της επικοινωνίας. Η γενιά μου  έζησε την γέννηση και την ανάπτυξη του διαδικτύου.  Ανακαλύψαμε εξαιρετικά πράγματα μέσα από αυτό και σαν ενήλικες πλέον μπορούμε να ξεχωρίσουμε τα οφέλη που έχει για την ανθρωπότητα η χρήση του. Δυστυχώς όμως τα παιδιά μας και οσοι βρίσκονται στην εφηβεία σήμερα δεν μπορούν να συνειδητοποιησουν πολλές φόρες οτι ο κόσμος του διαδικτύου είναι και ωφέλιμος και επικίνδυνος. 
Κατά συνέπεια, βλέπουμε έντονα τον τελευταίο καιρό, να γίνετε αναφορά σε φαινόμενα προσκόλλησης-εθισμού των παιδιών σε ηλεκτρονικά παιχνίδια που υπάρχουν στο διαδίκτυο  που έχουν δυσάρεστες συνέπειες για την υγεία τους (μπλε φάλαινα κλπ) όπως επίσης και φαινόμενα παιδεραστίας. 
Άραγε μπορούμε σαν γονείς να "εκπαιδευτουμε" έτσι ώστε να μπορέσουμε να γαλουχήσουμε και τα παιδιά μας στην σωστή χρήση του διαδικτύου από τα ίδια; Μπορούμε να "αφήσουμε" τα παιδιά μας να χρησιμοποιουν υπολογιστή και διαδίκτυο χωρίς να έχουμε τον φόβο οτι θα "πλανευτούν- γλυκαθούν" από επικίνδυνα άτομα και περίεργα παιχνίδια;
Σε όλα αυτά τα ερωτήματα προσπαθώ να βρω λύσεις τον τελευταίο καιρό. Ευτυχώς το βιβλίο με τιτλο "Γονείς, παιδι και διαδίκτυο¨" από τις εκδόσεις Ψυχογιός έδωσε απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα μου.



Το βιβλίο ""Γονείς, παιδί και διαδίκτυο¨" των Μ. Σφακιανάκη και Β. Αθανασίου απο τις εκδόσεις  Ψυχογιός εκδόθηκε τον Απρίλιο του 2017. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα βιβλίο "αφύπνισης" όπως αναφέρεται και στο οπισθόφυλλο του βιβλίου που έχει στόχο να εκπαιδεύσει τους γονείς πρακτικά και ψυχολογικά στην χρήση του διαδικτύου. 
Όπως σας ανέφερα και στην αρχή, στις μέρες μας οι περισσότεροι αν όχι όλοι οι γονείς ανησυχούμε για την χρήση του διαδικτύου από τα παιδιά μας. Γνωρίζουμε τα οφέλη όμως δυστυχώς γνωρίζουμε οτι οι κίνδυνοι είναι τόσο πολλοί και περίπλοκοι για τα παιδιά μας που δεν ξέρουμε πως θα πρέπει να τους αντιμετωπισουμε και κυρίως να μιλήσουμε στα παιδιά μας για αυτούς. 
Θεωρώ οτι το συγκεκριμένο βιβλίο είναι οτι καλύτερο υπάρχει αυτή την στιγμή στην αγορά σχετικά με τις ανησυχίες αυτές. Είναι ένα βιβλίο που δεν θα κουράσει, ούτε θα φοβίσει τον γονιό σχετικά με το διαδίκτυο. Επιπρόσθετα δεν δαιμονοποιει το διαδίκτυο αλλά παρουσιάζει με εγκυρότητα και ευκρίνεια τι συμβαίνει μέχρι τώρα και πώς μπορεί να προφυλαχθεί ο γονιός. 
Αρχικά όταν πήρα το βιβλίο στα χέρια μου πίστευα οτι θα είναι ένας "οδηγός" από συμβουλές και προτροπές προς τους γονείς σχετικά με την χρήση του διαδικτύου. Βαρετό, δεν συμφωνείτε; Ευτυχώς ο τρόπος γραφής   της  της Βέρας Αθανασιου, ψυχολόγου- ψυχοθεραπευτριας και του Μάνου Σφακιανάκη, γνωστού/ τεος Διευθυντη Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ήταν τόσο άμεσος προς τον γονέα και τόσο ευχάριστος που με έκανε να τελειώσω το βιβλίο μέσα σε 2 βράδια!
Πολυ εντυπωσιακό ήταν οτι οι συγγραφείς του βιβλίου μιλούν για την επικοινωνία που θα πρέπει να έχουν οι γονείς με τα παιδιά τους απο την στιγμή της εγκυμοσύνης. Ναι καλά διαβασατε! Απο την εγκυμοσύνη, οι γονείς θα πρέπει να επικονωνουν με τα παιδιά τους έτσι ώστε να μπορέσουν να χτίσουν γερούς δεσμούς επικοινωνίας μεταξύ τους. Τονίζουν επίσης οτι όταν ακόμα το παιδί είναι βρέφος, χρειάζεται να ασχοληθούν πραγματικά και ουσιαστικά με το παιδί τους. Να αισθανθεί το μωρό οτι το αγαπούν, οτι ασχολούνται μαζί του, οτι ακούνε οι γονείς του τις ανάγκες του. Δεν θα πρέπει να το παραμελούν γιατί έτσι θα αναπτύξει χαμηλή αυτοεκτίμηση. Μάλιστα τονίζουν "Οι δυσκολίες που θα εμφανίσει το παιδί αργότερα εξαρτώνται από τη φάση ζωής στην οποία παρουσιάστηκαν πρώτη φορά. Συγκεκριμένα, κάθε χρόνος ζωής αποτελεί την βάση για την κατάκτηση μιας νέας δεξιότητας" {Σελ 14, 1η παράγραφος}. 
Στο βιβλίο "Γονείς, παιδί και διαδίκτυο" τονίζετε ο ρόλος της μητέρας για το βρέφος όπως επίσης και του πατέρα. Μιλα για τον παντοδύναμο έλεγχο που έχει το μωρό προς το νέο ζευγάρι και πότε αυτό είναι υγιής και πρέπει να υπάρχει. Το άγγιγμα, το χάδι και η επαφή έχει  μεγάλη σημασία για την ψυχική υγεία του παιδιού και δεν θα πρέπει να  παραλείπετε ούτε να αντικαθιστάτε από ηλεκτρονικές συσκευές.
Οι συγγραφείς αναλύουν έντονα τις δυσάρεστες συνέπειες που έχει η χρήση της τηλεόρασης και των ηλεκτρονικές συσκευές όπως tablet, κινητό τηλέφωνο κλπ σε πολύ μικρές ηλικίες ειδικά στις βρεφικές και προσχολικές για την ανάπτυξη του παιδιού και ειδικότερα του εγκεφάλου. 
Στην συνέχεια μιλούν για τον εθισμό που προκαλείται στις ηλεκτρονικές συσκευές διασκέδασης από πολύ μικρές ηλικίες παιδιών. Πως τα παιδια, "κάθονται ώρες" ολόκληρες μπροστά από μια οθόνη επειδή ο γονιός θέλει την ησυχία τους και δεν ασχολείται με το παιδί. Και φυσικά αναφέρουν τα αποτελέσματα που φέρει αυτή η συνήθεια και πως επιδρά στον έφηβο. 
Στο βιβλίο γίνετε επίσης αναφορά για τις διάφορες μορφές κινδύνων που μπορεί να υπάρχουν για το παιδί στο διαδίκτυο όπως cyberbullying, και παιδική πορνογραφία. Αξιοσημείωτα παραδείγματα αναφέρονται έτσι ώστε ο γονιός θα ενημερωθεί κατάλληλα. Οι συμβουλές για τα παιδιά αλλά και οι συμβουλές ως προς τους γονείς, στο τέλος κάθε κεφαλαίου βοηθούν σημαντικά να ολοκληρώσετε τις γνώσεις σας σχετικά με το θέμα και να σας αφυπνίσουν!
Μπορείτε να προμηθευτειτε το βιβλίο απευθείας από εδώ ή να το αγοράσετε σε όλα τα βιβλιοπωλεία 


Διαγωνισμός 

Και επειδή ένα τέτοιο βιβλίο αξίζει να διαβαστεί από τους όλους τους γονείς, οι εκδόσεις Ψυχογιός θέλησαν να σας κάνουν δώρο ένα αντίτυπο μετά από κλήρωση 

Για να λάβετε μέρος στον διαγωνισμό χρειαζετε 
1. Να συμπληρώσετε την φόρμα συμμετοχής που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης
2. Να κάνετε like στην σελίδα των εκδόσεων Ψυχογιός στο facebook
3. Να κάνετε like στην σελίδα του beauty harmony blog στο facebook
4. Να κοινοποιησετε την φωτογραφία του διαγωνισμού (θα την βρειτε εδω)
 Προαιρετικά εαν θέλετε μπορείτε να αφήσετε τα σχόλια σας κάτω από την φωτογραφία του διαγωνισμού ή να προσκαλέσετε φίλους να πάρουν μέρος στον διαγωνισμό

Μερικές πληροφορίες για τον διαγωνισμό. 
Για να είναι έγκυρη η συμμετοχής σας στον διαγωνισμό θα πρέπει να έχετε ακολουθήσει και τα 4 βήματα του διαγωνισμού. Ο διαγωνισμός ισχύει μέχρι την Δευτέρα 17 Ιουλίου 2017 στις 12 το μεσημέρι. O διαγωνισμός θα γίνει με βάση το πρόγραμμα random.org Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού θα αναρτηθούν σε αυτό το ποστ και στην σελίδα του beauty harmony blog στο facebook. Σε περίπτωση που ο τυχερός δεν έχει επικοινωνησει σε διάστημα 2 ημερών, ο διαγωνισμός θα επαναληφθεί. Το δώρο θα σταλεί στον τυχερό εάν είναι στην επαρχία. Αν είναι από την Αθήνα, ο τυχερός θα παραλάβει το δώρο από το βιβλιοπωλείο του εκδοτικού οίκου. Ο διαγωνισμός θα δημοσιοποιηθει και σε site διαγωνισμών. 

Καλή επιτυχία!

Αποτελέσματα διαγωνισμού
Ευχαριστώ όλους όσους έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό.
Με 58 συμμετοχές (6 ακυρες) ο τυχερός που κερδίσει αυτό το υπέροχο βιβλίο είναι ο Νο44,  Νικολαος Μιχαλάκης. Σε περίπτωση που δεν απαντήσει μέσα σε διάστημα 2 ημερών ο διαγωνισμός θα επαναληφθει. 




No comments: