#navbar { height: 0px; visibility: hidden; display: none;}

Tuesday 3 May 2016

Ιδέες για Πασχαλινό Κυνήγι Αυγών- Easter Egg Hunt ideas



Χριστός Ανέστη!
Μια από τις πασχαλινές  συνήθειες που έχουμε σαν οικογένεια  εδώ και κάποια χρόνια είναι το Πασχαλινό Κυνήγι Αυγών. Είναι ένα έθιμο ξενικό αλλά τα παιδιά μου το αγαπούν και πλέον να οργανώνουμε κάθε χρόνο.


Πρόκειται για ένα έθιμο με προέλευση μάλλον γερμανική  ή γαλλική.  Ανήμερα του Πάσχα ή έστω τις μέρες κοντά στο Πάσχα τα παιδιά παίζουν αυτό το παιχνίδι .
Στο ιστολόγιο του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ν. Μουδανίων ιστολόγιο  του 2ου Δημοτικού ΣχολείουΜουδανιών διάβασα  ότι
«Στη Γερμανία, η ημέρα του Πάσχα είναι μέρα χαράς για τα παιδιά, καθώς τους επισκέπτεται ο πασχαλινός λαγός και κρύβει στο κήπο τους  αυγά.
Ο λαγός συμβολίζει  τη σβελτάδα, την εγρήγορση, την τύχη, τη γονιμότητα. Έτσι την Κυριακή του γερμανικού Πάσχα είναι αυτός που φέρνει τα σοκολατένια αυγά, παλαιότερα ζωγραφισμένα ή απλώς βαμμένα με κόκκινη ή μπλε μπογιά. Σε ορισμένες περιοχές της Γερμανίας τα σοκολατένια τα φέρνει η αλεπού (Βεστφαλία), σε άλλες ο πελαργός (Θουριγγία) και σε άλλες ο πετεινός (Βοημία).
Στη Γαλλία και στο Βέλγιο, οι καμπάνες είναι αυτές που μεταφέρουν τα αυγά του Πάσχα. Από τη Μ.Πέμπτη οι καμπάνες σιωπούν. Η παράδοση, που τις θέλει σιωπηλές  γεννήθηκε κατά τον έβδομο αιώνα. Η Εκκλησία απαγόρευε να χτυπούν οι καμπάνες σε ένδειξη πένθους από τη Μ.Πέμπτη έως την Κυριακή του Πάσχα για να θυμούνται τον χρόνο που κύλησε ανάμεσα στο θάνατο και την ανάσταση του Χριστού.
Η παράδοση λέει ότι, το βράδυ της Μ.Πέμπτης αναχωρούν για τη Ρώμη όπου ο πάπας τις ευλογεί.
Το πρωί του Πάσχα, οι καμπάνες επιστρέφουν για να αναγγείλουν τη χαρά της ανάστασης του Χριστού. Στη Ρώμη, φορτώνονται με τα πασχαλινά αυγά, τα οποία σκορπίζουν στους κήπους, επιστρέφοντας. Για το ταξίδι τους  εφοδιάζονται  με ένα ζευγάρι φτερά, με κορδέλες ή μεταφέρονται πάνω σε ένα άρμα.

Το έθιμο είναι να ψάχνουν τα παιδιά, τα πασχαλινά – σοκολατένια αυγά, που είναι κρυμμένα σε  κήπους ή σε αυλές…     «     
            

Τι γίνεται λοιπόν σε αυτό το κυνήγι.
Αυγά κρύβονται σε καθορισμένο μέρος και παιδάκια με τα καλαθάκια τους ψάχνουν να τα βρουν. Τα παιδιά «μεταφορτώνονται» με γρήγορους λαγούς που  προσπαθούν να βρουν τα αυγά. Οι λαγοί που θα μαζέψουν τα περισσότερα αυγά είναι οι νικητές.
Φαίνεται ότι το Πασχαλινό Κυνήγι Αυγών αγαπούν όλα τα παιδιά  κάθε ηλικίας. Ακόμη και αν δεν διαθετε κήπο μπορείτε να παίξετε το παιχνίδι μέσα στο σπίτι

Ο βασικός εξοπλισμός είναι



  1. Αυγά σε διάφορα σχέδια και χρώματα
  2.  Καλάθια ή τσαντάκια για να βάλετε τα αυγά  και …

Πριν ξεκινήσετε
Κρύψτε σε διάφορα μέρη τα αυγά  σας χωρίς όμως να σας δουν τα μικρά σας.
Εάν στο κυνήγι συμμετέχουν πολλά παιδιά διαφόρων ηλικιών, θέστε κάποιος κανόνες έτσι ώστε να αποφύγετε κλάματα και δυσαρέσκειες .  Δημιουργήστε μια αφετηρία για να ξεκινήσει το παιχνίδι και δώστε προτεραιότητα στα μικρότερα παιδιά. Μπορείτε ακόμα να δημιουργήσετε ομάδες  έτσι ώστε το κυνήγι να έχει περισσότερο ενδιαφέρον. 

Παρακάτω σας έχω ετοιμάσει μια λίστα με ιδέες για να δημιουργήσετε ένα ακόμη πιο ενδιαφέρον Πασχαλινό Κυνήγι Αυγών. 



  • Πλαστικά αυγά
Στο Πασχαλινό Κυνήγι Αυγών που παίζουμε κάθε χρόνο, τα αυγά που κρύβω δεν είναι σοκολατένια. Χρησιμοποιώ  αυγά πλαστικά και από αφρολέξ. Έτσι δεν υπάρχει φόβος να αλλοιωθούν από την ζέστη.  Στο περσινό Πασχαλινό Κυνήγι Αυγών που οργανώσαμε με τις  φίλες μου  από την ομάδα «Παιδική Χαρά στο Βόλο» είχαμε παιδάκια από ηλικία 18 μηνών μέχρι 10 χρόνων! Όπως καταλαβαίνετε τα μικρούλια δεν θα μπορούσαν να προλάβουν  σε γρηγοράδα τα μεγαλύτερα και έτσι δεν θα προλάβαιναν  να μαζέψουν καθόλου αβγουλάκια. Έτσι θέσαμε σαν κανόνα ότι θα κρύβαμε αυγά  από αφρολέξ και στο τέλος άσχετα από τον αριθμό που θα μάζευε ο κάθε «λαγός» όλοι οι λαγοί θα λαμβάνανε τον ίδιο αριθμό σοκολατένιων αυγών που θα μοιράζαμε εμείς οι μαμάδες.
  • Ακολουθησε τα χνάρια του λαγού!
Μπορείτε να φτιάξετε τις πατούσες του λαγού, απλώνοντας ζάχαρη αχνή πάνω από σ' ένα «πατρόν» από πατούσες του λαγού που θα έχετε φτιάξει νωρίτερα. Έτσι τα μικρούλια θα μπορέσουν να ψάχνουν για τα αυγά χρησιμοποιώντας σαν αφετηρία προσανατολισμού τις πατούσες του λαγού. 


  • Μικρές εκπλήξεις!

Εάν δεν θέλετε να κρύψετε τα σοκολατένια αυγά και γενικότερα θέλετε να αποφύγετε την ζάχαρη, μπορείτε να «ανταμείψετε τους «λαγούς « σας κρύβοντας μικρά πραγματάκια μέσα στα αυγά. Μερικά ψιλοπραγματακια που μπορείτε να κρύψετε είναι αυτοκόλλητα, μικρές φιγούρες ηρώων, μικρά  παιχνιδακια, μινι χρώμομπογίες, μινιατούρες.


  • Τα "λαγοκουπόνια"
Ακόμη μια άλλη ωραία ιδέα, ειδικά εάν έχετε μεγαλύτερα παιδιά είναι να δημιουργήσετε «λαγοκουπόνια». Δημιουργήστε «λαγοκουπόνια»  ( (1 κουπόνι, 2 κουπόνια κλπ) και μετά κόψτε και κρύψτε από ένα μαγικό χαρτάκι με των αριθμό των κουπονιών σε κάθε αυγό. Όταν μαζευτούν όλα τα  αυγά κάθε «λαγός» θα έχει μαζέψει ένα συγκεκριμένο αριθμό κουπονιών. Εσείς οι γονείς θα έχετε αγοράσει διάφορα πραγματάκια και θα έχετε καθορίσει διαφορετικές τιμές για αυτά. Έτσι τα παιδιά θα μπορούν να «αγοράσουν» αυτά τα πράγματα με βάση των αριθμό «λαγοκουπονιων» που θα έχουν μαζέψει.  


  • Δημιουργήστε αυγά με γράμματα! 
Χρήσιμη ιδέα εάν τα παιδιά βρίσκονται στην ηλικία που μαθαίνουν να συλλαβίζουν. Σε αυτή την περίπτωση, κάθε αυγό αντιπροσωπεύει ένα συγκεκριμένο γράμμα. Οι λαγοί πρέπει να βρουν τα αυγά- γράμματα για να δημιουργήσουν την λέξη που εσείς δώσατε για να κερδίσουν.


  • Κυνήγι αυγών- κυνήγι θησαυρού. 
Πολλά παιδιά αγαπούν τους πειρατές και το κυνήγι θησαυρού. Ένα πασχαλινό κυνήγι αυγών που θα παίζεται με την βοήθεια ενός χάρτη και λύνοντας γρίφους, θα συναρπάσει αυτά τα παιδιά. 


  • Μπερδεμένα αυγά – μπερδεμένα χρώματα.
 Για να παίξετε αυτό το κυνήγι αυγών, θα χρειαστείτε αυγά που είναι πλαστικά και ανοίγουν- ξεβιδώνουν. Κύριο χαρακτηριστικό, η συνεργασία. Τα αυγά εδώ έχουν μπερδευτεί και αποτελούνται από δυο διαφορετικά σε χρώματα μέρη. Οι λαγοί, αφού βρουν όσα αυγά μπορούν θα πρέπει να ανταλλάξουν τα αυγά τους με άλλους λαγούς για να μπορέσουν να ταιριάξουν τα σωστά χρώματα. Αυτή η ιδέα είναι καλή και για προνήπια καθώς τα βοηθά να μάθουν την έννοια της συνεργασίας και βασίζετε στα χρώματα. 
 
Το Πασχαλινό κυνήγι Αυγών 2015 της ομάδας "Παιδική Χαρά στο Βόλο"


  • Τα παιδιά είναι οι αρχηγοί. 
Τι θα λέγατε εάν τα παιδιά κρύβανε τα αυγά και έπρεπε εσείς οι γονείς να τα βρείτε; Θα προλαβαίνατε άραγε μέσα σε συγκεκριμένο χρόνο να είστε τόσο γρήγοροι; 


  • Μικροί σουπερ ήρωες. 
Εδώ οι λαγοί για κάθε αυγό που θα βρουν πρέπει να κάνουν συγκεκριμένες εντολές για να το κερδίσουν. Κινητικές ασκήσεις σε συγκεκριμένο χρόνο είναι το αγαπημένο θέμα των παιδιών. Ασκήσεις γυμναστικής, παντομίμες  και χορός θα δημιουργήσουν ένα αξέχαστο πασχαλινό κυνήγι αυγών. 


  • Μικρά προσκοπάκια. 
Ο κάθε πρόσκοπος για να πετύχει τον σκοπό του έχει μια λίστα από εργασίες για ολοκλήρωση. Δημιουργήστε μια λίστα από υλικά που θα πρέπει να βρει ο μικρός πρόσκοπος-λαγός για να πετύχει στο τέλος ως ανταμοιβή το αυγό του. 




Τέλος, εάν θέλετε να ομορφύνετε περισσότερο το Πασχαλινό σας Κυνήγι Αυγών εξοπλίστε τους μικρούς λαγούς κατάλληλα. Φτιάξτε τα δικά σας καλαθάκια ακολουθώντας τις συμβουλές της  σto ιστολόγιο mamadoistories και ντυθείτε λαγοί δημιουργώντας   τα αυτια του λαγού ακολουθώντας την κατασκευή  της Ελένης από το ιστολόγιο craftwithmom
Μήπως έχετε άλλες ιδέες για το Πασχαλινό Κυνήγι Αυγών; Θα χαρώ να μάθω τις δικές σας!



5 comments:

Maria Naka said...

Τα μικρά σίγουρα ξετρελαίνονται με κάτι τέτοια αλλά νομίζω κι οι μεγάλοι θα το χαρούν! χρόνια πολλά!!!

Mαρία Γεωργακού said...

Maria τα μικρα μου το περιμενουν κάθε χρόνο και θα ηθελαν να παιζουμε συνέχεια αυτο το παιχνιδι απλά εγω το κρατώ μόνο για την πασχαλινή περίοδο

mama-Irini said...

Μαρία μου, έστω και τόσο καθυστερημένα σε ευχαριστώ πολύ που επέλεξες να προτείνεις τα καλαθάκια μου για τους μικρούς κυνηγούς!! Πολύ ωραίο και πλήρες το άρθρο και όλες οι οδηγίες - επισημάνσεις σου σχετικά :) Τα φιλιά μου!

Mαρία Γεωργακού said...

mama-Irini η κατασκευή σου είναι πραγματικα αξιολογη και δεν μπορούσα να μην την αναφέρω

Ελένη B said...

Ωραίες ιδέες!! φέτος λέω αν το κάνουμε κι εμείς!