#navbar { height: 0px; visibility: hidden; display: none;}

Thursday 10 March 2016

Φτιάχνω αρωματική Κυρά Σαρακοστή ! diy aromatic Kira Sarakosti

Μετά από περίπου από ένα μήνα, τα ξαναλέμε. Τρέξιμο καθημερινό, μια ιωσούλα για τα μικρά μου και μια ιωσούλα που εξελίχθηκε σε φλεγμονή με ανάγκασε να μην προλάβω να γράψω όλα όσα θα ήθελα.
Ευτυχώς είμαι εδώ και συνεχίζω να γράφω, εξάλλου χόμπι είναι και γράφω όποτε μπορώ και φυσικά έχω κάτι να πω. Και για να μην σας κουράζω άλλο, φτιάξαμε με τα μικρά μου μια κατασκευή που αγαπούμε πολύ.

Κυρά Σαρακοστή! Φέτος θελήσαμε να χρησιμοποιήσουμε και αιθέρια έλαια και να την κάνουμε και αρωματική. Εαν λοιπόν σας αρέσει η πρωτοτυπία, η Αρωματική Κυρά Σαρακοστή είναι μια ωραία κατασκευή. Αυτή η κατασκευή μου αρέσει πολύ γιατί θεωρώ οτι είναι ένας πολύ όμορφος τρόπος για τα παιδιά να μάθουν για την νηστεία και να καταλάβουν πόσες μέρες χρειάζονται για να φτάσει το Πάσχα.  

 

Λίγα λόγια για την Κυρά Σαρακοστή
Η κυρά Σαρακοστή είναι ένα πολύ παλιό έθιμο της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας. Οι Ελληνες, τα παλαιότερα χρόνια, χρησιμοποιούσαν την Κυρά Σαρακοστή ως αυτοσχέδιο ημερολόγιο για να μετρούν τις εβδομάδες από την Καθαρή Δευτέρα μέχρι την Κυριακή του Πάσχα. Καθώς η περίοδος της Μεγάλης Σαρακοστής ξεκινά με την Καθαρά Δευτέρα και διαρκεί 7 Κυριακές, τα πόδια της Κυράς Σαρακοστής είναι 7.
Επίσης έχει τα χεράκια της σταυρωμένα γιατί προσεύχεται, δεν έχει στόμα γιατί νηστεύει και αυτιά για να μην ακούει (αλλά φορά μαντηλάκι) και μην ξεχνάτε οτι έχει επτά ποδαράκια για τις εβδομάδες που είπαμε παραπάνω.
Πώς λειτουργεί
Κάθε Σάββατο κόβετε ένα ποδαράκι έτσι όταν θα φθάσετε στο Μεγάλο Σάββατο δεν έχετε άλλα ποδαράκια και έτσι φθάσαμε και στο Πάσχα!

Πάμε να φτιάξουμε λοιπόν την δικιά μας Αρωματική Κυρά Σαρακοστή!

Υλικά
3 ποτήρια αλεύρι
1 ποτήρι αλάτι , προτιμώ το χοντρό γιατι κάνει ομορφα κρυσταλάκια μέσα στην ζύμη
1 ποτήρι νερό
μια οδοντογλυφίδα
τα αγαπημένα σας αιθέρια έλαια
χρώματα ζωγραφικής όπως τέμπερες εαν θέλετε να δώσετε χρώμα στην κατασκευή σας
Λαδόκολλα ή χαρτί ψησίματος
Ταψί


Τα παραπάνω υλικά, μας έβγαλαν 3 μεσαίου μεγέθους κατασκευές. 

Εκτέλεση
1.Προθερμαίνουμε τον φούρνο. 
2.Ανακατεύουμε τα υλικά σε ένα μπολ μέχρι να πετύχουμε μια κάπως σκληρή ζύμη. Εαν χρησιμοποιήσετε χοντρό αλάτι, δεν πρόκειται φυσικά να διαλυθεί.


3. Ανοίγουμε  το ζυμαράκι σαν φύλλο πίτας μέτριου πάχους και δημιουργούμε μια κατασκευή από την Κυρά Σαρακοστή.

Μην ξεχάσετε να κάνετε 7 ποδαράκια κάτω από το φουστανάκι της.


4.Χρησιμοποιώντας την οδοντογλυφίδα, κάνουμε μια τρυπούλα στην κορυφή του κεφαλιού έτσι ώστε να μπορούμε να την κρεμάσουμε με ένα κορδελάκι στον τοίχο.


5. Βάζουμε στο ταψί μας την λαδόκολλα και στην συνέχεια τοποθετούμε την κατασκευή σας επάνω. 6.Ψήνουμε την Κυρά Σαρακοστή στους 150 βαθμούς για περίπου 15 λεπτά.
Προσοχή. Επειδή θέλουμε να ψηθεί και όχι να μαυρίσει η κατασκευή μας και κυρίως για να μην δημιουργηθούν ρωγμές στην ζύμη δεν ανεβάζουμε την θερμοκρασία περισσότερο. 
7. Αφου ψηθεί αφήνουμε να κρυώσει.
8. Εαν θέλουμε  να βάψουμε,  να προσθέσουμε glitter την Κυρά Σαρακοστή, μπορούμε να το κάνουμε σε αυτό το σημείο. Αφήνουμε να στεγνώσει.

όταν φτιάχνεις Κυρά Σαρακοστή με μικρούλια, πάντοτε θα πρέπει να την χρωματίσουμε
9. Προσθέτουμε 2-3 σταγόνες από τα αιθέρια έλαια που θέλουμε. Ρίχνουμε το αιθέριο έλαιο σε κάποιο σημείο όπου υπάρχουν πτυχώσεις όπως το πρόσωπο ή κοντά στα χέρια. Σας προτείνω να βάλετε λεβάντα (lavandula angustifolia) ή δεντρολίβανο (rosemarinus officinalis) ή κάποιο από τα αρωματικά μίγματα σας προτείνω. 
10. Βάζουμε ενα κορδελάκι ή σπαγγάκι στην τρυπούλα και είναι έτοιμη η Κυρά Σαρακοστή.
Εαν θέλετε να είναι ακόμη πιο λαμπερή η κατασκευή σας μπορείτε να περάσετε λίγη λάκ μαλλιών ή άχρωμο βερνίκι νυχιών. Πάντως το αλάτι δρα σαν συντηρητικό και δεν χαλά η Κυρά Σαρακοστή έστω για 40 μέρες!

 Ενα ωραίο αφιέρωμα για την Κυρά Σαρακοστή μπορείτε να διαβάσετε πατώντας εδώ
Μην ξεχάσετε, να δωρίσετε μια Κυρά Σαρακοστή στους φίλους που θα επισκεφθείτε την Καθαρά Δευτέρα!
Καλή Σαρακοστή!




No comments: