#navbar { height: 0px; visibility: hidden; display: none;}

Sunday 28 December 2014

H ιστορία της βασιλόπιτας, ενα ωραίο χριστουγεννιάτικο έθιμο-the "vasilopita" cake and its story

Χρόνια Πολλά!
Λίγο πριν τελειώσει η χρονιά θα ήθελα να σας δώσω την συνταγή μου για την βασιλόπιτα αλλά και την ιστορία της. 
Χθές το βράδυ, οταν ξαπλώσαμε, ηταν η ώρα για το παραμύθι της Ελπίδας. Σκέφτηκα να της πώ την ιστορία της βασιλόπιτας και της άρεσε πολύ. 
Να λοιπόν πώς ξεκίνησε το έθιμο να φτιάχνουμε βασιλόπιτα. 

"Στην Καισαρεία εκεί γύρω στον 4ο αιώνα από την γέννηση του Χριστούλη, ένας παππάς, ο Μέγας Βασίλειος έδωσε δώρα στον αυτοκράτορα Ιουλιανό. Ο αυτοκράτορας ένιωσε οτι τα δώρα που έδωσε ο παππάς ήταν πολύ λίγα και φτωχά, και είπε ότι θα καταστρέψει την πόλη. Ο Μέγας Βασίλειος στεναχωρήθηκε και είπε όλους τους κατοίκους να φέρουν ότι χρυσά νομίσματα είχαν και να δωρίσουν στον αυτοκράτορα. Όταν ο αυτοκράτορας πέθανε, ο Μέγας Βασίλειος θέλησε να ξαναδώσει στους κατοίκους της Καισαρείας τα νομίσματα που είχαν δώσει. Επειδή όμως δεν γνώριζε τι είχε δώσει ο κάθε κάτοικος, αποφάσισαν να ζυμώσουν ψωμάκια και στο καθένα να βάλουν από ένα νόμισμα. Τα μοίρασαν στον κόσμο και το θαύμα .. έγινε! Στα χέρια του κάθε κάτοικου, βρισκόταν το νόμισμα που είχαν δώσει!



Και αυτή είναι η συνταγή μου για βασιλόπιτα

http://www.foodland.gr/recipes/recimages/vasilopita2.jpg

 

Υλικά  (για 1 1/2 κιλό βασιλόπιτα)
  • 75 γρ μαγιά ξερή
  • 250 γρ γάλα χλιαρό
  • 1 κιλό αλεύρι
  • 360 γρ ζάχαρη
  • 1 κ. του γλυκού μαχλέπι
  • 1 κ του γλυκού μαστίχα σε μορφή σκόνης
  • 130 ml ελαιόλαδο
  • 4 αυγά
  • 65 γρ βούτυρο
Εκτέλεση
Σε μπόλ διαλύουμε την μαγιά με το γάλα και προσθέτουμε λίγο αλεύρι για να γίνει μαλακιά η ζύμη. Σκεπάζουμε το μείγμα με μια πετσέτα βρεγμένη και το αφήνουμε να ξεκουραστεί, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.  Βάζουμε στο μίξερ την ζάχαρη, τα αυγά και όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το βούτυρο. Ζυμώνουμε με τον γάντζο και προσθέτουμε το βούτυρο τώρα σταδιακά. Όταν η ζύμη ξεκολλά από τα πλαϊνά του κάδου, την βάζουμε σε ταψί και περιμένουμε να διπλασιαστεί σε όγκο (την καλύψαμε με νωπή πετσέτα). Προθερμαινουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς και βάζουμε το ζυμαράκι στο ταψί να ψηθεί για 40 λεπτά περίπου.

Καλή τύχη στον Τυχερό

A και μην ξεχάσετε να βάλετε ένα τυχερό φλουρί- νόμισμα μέσα στο ζυμαράκι!


No comments: